MAT & DRYCKSAMARBETEN / PRESSUTSKICK

Fresita Mousserande vin i smaken jordgubb

För ett tag sedan fick jag hem detta otroligt goda mousserande vin Fresita i smaken jordgubb. Har väntat på rätt tillfälle att öppna flaskan och smaka på dess innehåll. Det tillfället kom nu till midsommar afton då smaken jordgubb passade perfekt till efterrätten med glass och bär. Jag älskade att vinet hade mer sötma än andra mousserande viner jag tidigare smakat. Kändes som man drack godis, otroligt god måste jag säga. Vinet passar bra till festliga tillfällen där dom färgglada drinkarna serveras. Kommer absolut köpa denna flaska fler gånger och leta upp lite roliga recept att göra goda drinkar med.

Chile är ett fascinerande land som i sin 420-milasträckning från den heta, torra Atacamaöknen ner till det regniga och kalla Eldslandet spänner över alla klimattyper och odlingsförhållanden.

Paradis för vinodlare

På bredden har landet en medelvidd på blott 18 mil, men här har de vattenrika floderna från Anderna i öster och dimmorna och vindarna från Stilla havet i väster skapat vad många kallat en vinodlares paradis – dessutom befriat från både mjöldagg och vinlus. Här finns utrymme för en mångfald av druvor och vinstilar.

Det mesta av produktionen går på export och har rönt stora framgångar med sina fruktiga viner i modern stil – ofta marknadsförda utifrån druvsort, cabernet sauvigon först och främst. Den gamla bordeauxdruvan carmenère har blivit Chiles egna druva och har också rönt internationell uppmärksamet.

Viner av olika druvblandningar har blivit vanligare, och svalodlade druvsorter som riesling, sauvignon blanc, chardonnay och pinot noir blir allt mer uppmärksammade. Bordsvins-druvan paìs och carignan, men även cinsault plockas upp av den yngre generationen, som använder gamla vintekniker för att göra moderna viner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.