GRL PWRTANKAR / ÅSIKTER

Anledningen att jag inte håller tyst längre

Nu tänker jag ge er en förklaring varför jag kommer att ta den här saken vidare och varför jag väljer att inte “lägga ner”. Det här med grupperna på Facebook har helt spårat ur och förstör mer än dom gör nytta. Ni vet om dramat jag hamnade i, jag slår mig absolut inte fri från att jag själv agerat fel stundvis och det står jag rakryggat för. Men någonstans på vägen insåg jag hur onödigt och hur långt människor i dessa grupper är villiga att gå för att förstöra för andra människor. Under tiden har jag b.la stött på saker som fått mig att helt ändra uppfattning om drama på Facebook och hur vi beter oss mot varandra:

  • Inlägg & uppdateringar där folk påstår ha blivit hotade till livet
  • Personer har sagt att dom varit tvungna att ta in på skyddat boende i rädsla för sina liv.
  • Personer har blivit hotade med socialtjänster och orosanmälningar mot sina barn.
  • Personer har blivit hotade att få sin ekonomi förstörd.
  • Personer blir hotade öppet i lives 
  • Personer blir tvingade att klicka upp sig själva i lives och förnedra sig själva genom offentliga ursäkter för “påståenden & missförstånd”.
  • Personer hotas att hängas ut så grovt att deras liv skall bli förstörda.
  • Personer blir tillsagda att avgå från sina egna grupper dom skapat. Om dom inte gör detta kommer uthängningar osv. att ske mot dom.

Detta är säkert bara en “liten” del av vad som sker bakom stängda lives och i gruppchatter där ni medlemmar inte kan ta del av och se. Något som gör mig mörkrädd samt förtvivlad är när en live tänds upp, ni medlemmar kliver in lyssnar och litar blint på allt som sägs. För stunden höjer ni vissa personer till skyarna för att dom är bra talare utåt. Ni hejar på och skriver saker som – Du är bäst / du är så smart / usch vilka hemska människor hur kan dom göra så / därför gillar vi dig m.m. Det ni dock inte får ta del av är när liven avslutas och konversationerna mellan diverse olika profiler på Facebook “som utåt sätt ser goa och rara ut”. Där planeras hur man ska tysta ner folk, ta över grupper, hänga ut personer, skrämma upp, helt enkelt förstöra för någon som man ser som ett hot eller stör sig på. Problemet är att vissa konton på Facebook driver det här med att skrämma upp till en helt annan nivå – H O T ! 

Ni vet att jag var admin i den halvstora tjejgruppen Ladies Only på Facebook ? Medlemmarna gillade mig och jag dom. Jag blev kickad från min post då folk ringt upp och sagt att jag kommer ställa till drama om jag ligger kvar där. Man valde att plocka bort mig innan jag gjort något. Det jag vill ta upp här är att dagen innan satt jag i samtal med en annan admin “samma som plocka bort mig” då lät det annorlunda. Nu ska vi driva denna grupp och stå upp för rätt sak. Vi ska hålla den drama fri och få den på fötter. Vi har skinn på näsan och fixar detta. Dagen efter när “vissa” andra personer som driver tjejgrupper på Facebook kontaktat denna person så vände hela situationen. Jag tar upp detta “trots” att jag är glad att vara borta från gruppen för jag vill tydligt förklara för er att andra grupper kliver in och tar över och helt enkelt hotar bort folk från sina poster. Jag har inte fått något direkt hot mot mig “än” men förvånas inte om det kommer snart. Däremot är det andra som hotats. 

Jag skulle kunnat kliva av, backa och inte bry mig – men nej! Detta som sker i vissa tjejgrupper på Facebook är inte längre okej. Det har gått till en helt ny nivå. Och jag kommer stå rakryggad i denna fråga. Jag kommer att dra igång en stor kampanj kring klimatet i våra kvinnogrupper på Facebook, kommer dra med politikerna i frågan samt kändisskap för att upplysa detta problem. Jag kommer under kampanjens gång kontakta media för att få fart på diskussionen. 

Är det såhär vi kvinnor ska bemöta varandra på sociala medier? Vart är all GIRL POWER som alla snackar om i dina grupper. Admins i alla stora tjejgrupper går ut och påstår att dom inte stödjer mobbing, uthängningar, kränkningar, hot osv. Men är själva en rollfigur i ett spel som förgör andra kvinnor. Samma personer som påverkar er med driv, är de personer som efter en livesändning skickar folk att hota deras familjesituation och krigar för att överta deras grupper, hänger ut deras namn, adresser, telefonnummer, hånar andra kvinnor och kallar dom för horor. Många spelar ett falskt spel på Facebook just nu. Många låtsas vara din vän för att locka ut så mycket information från dig som möjligt, dom letar efter dina svaga punkter för att sedan använda dom emot dig när dom vill sänka dig. Jag har en lista med namn på personer som jag dagligen ser kliva in på mina lives och skriva fina kommentarer, peppande, men som jag vet bakom kulisserna springer till dessa personer och ger dom all info dom kan för att sedan kunna krossa mig. Hör och. häpna tom. dom äldsta damerna. Jag ler glatt mot dom när dom kliver in trots vetskapen vilka dom är. 

Tjejer vi måste stå rakryggade mot detta. Vi måste sätta ner foten. Vi alla har ett ansvar för hur vi beter oss mot våra systrar där ute. Är det okej att vi kvinnor kliver på varandra och drar det till den gränsen som vi kommit till? Vi har alla ett ansvar. Jag förstår att många av er inte vet vad som händer eftersom det mesta sker bakom stängda dörrar, det är därför jag väljer att bryta den tystnaden. Jag har själv blivit varnad att jag ska bli uthängd, man har sagt att jag ska tänka mig för då jag har två barn osv. Låt dom hänga ut mig tjejer, någon måste upplysa er kvinnor som ligger i dessa grupper vad teamet som driver grupperna håller på med. Att många av dom ligger bakom stora uthängningar som skett, hot mot andra kvinnor och är anledningen att gruppskapare lämnar sina egna grupper. Jag tänker inte vara tyst, för när vi kommit till nivån att folk blir hotade i det privata så har vi nått en mer allvarlig nivå än ett drama på bloggar eller Facebook för att locka läsare.

Under dagen idag har jag fått en del PM från andra grupper som sett vad jag skrivit ut på Facebook under natten. Dom är villiga att stå vid min sida i den här kampen då dom själva sett hur illa klimatet blivit. Det är just detta tjejer, när man bryter tystnad så kommer fler att haka på. Och jag kommer aldrig vara personen som låter mig tystas av människor med fula personligheter som är där ute på nätet och lägger sin tid på att förstöra för sina systrar. Jag tänker ta striden från den motsatta sidan. Och jag kommer att skriva ner en lista på grupper & bloggar som media och företag ska få ta del av. 

Jag kommer ta detta i möten med en del personer inom politiken samt kontakta en del personer inom media branschen och få med dom på tåget att skapa ett bättre klimat mellan kvinnor på nätet. Så jag kommer uppdatera er mer framöver, det här inlägget var mest mina egna tankar och vad jag kommer kriga för framöver. 

GLÖM ALDRIG BORT ATT BEHANDLA DIN MEDMÄNNISKA MED RESPEKT. VI TYCKER ALLA OLIKA, VI KAN INTE ÄLSKA ALLA VI STÖTER PÅ, MEN VI KAN ACCEPTERA ATT VI DELAR VÄRLDEN IHOP. BEHANDLA ANDRA SOM DU SJÄLV VILL BLI BEHANDLAD. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.