INFLUENCER LIFE,  SAMARBETEN / PR

Negativa samarbeten på dina sociala kanaler

Om du precis som jag driver dina sociala kanaler på ett mer seriöst sett och älskar att samarbeta ihop med förtag genom samarbeten. Eller är du i starten och vill veta hur du ska tänka? Jag kommer i detta inlägg ta upp lite tankar kring samarbeten ihop med webbshopper från b.la utlandet. Uppskattas inlägget kan vi skapa en kategori där jag tar upp ämnen mellan varven som rör just denna fråga. Nu vill jag först och främst fokusera på de företag som erbjuder personer en viss procent på köp i deras webbshop i utbyte mot att dom skriver om produkten på bloggen / Instagram och då får dom “stor” chans att synas i deras flöde + att man erbjuder en drös med olika event tillställningar osv. för att locka influencern. 

Exempel:
Tror ni  ACO kontaktar TV4 och erbjuder dom att få köpa deras produkter med en rabattkod till 50% + att tv4s tittare får 25% rabatt vid köp och erbjuder Tv4s arbetare att få gå på lite roliga stillställningar när det dyker upp?

Exakt ! Om ACO vill marknadsföra sina produkter hos exempelvis TV4 så får dom betala för reklamplatsen. Varför ska vi tänka annorlunda när vi jobbar som influencers ? Varför ska vi erbjuda företag marknadsförings plats och dessutom ska vi betala 50% av priset för deras produkter ? Och om vi samarbetar med företag utanför Sveriges gränser så kommer till 99,9% en tullavgift att införas för att du ens ska få ditt paket till dörren och dom avgifterna kan va skyhöga. Jag köpte b.la ett mobilskal från Lumee som kostade 1.000 kronor. Skalet fastnade i tullen och jag fick betala 300 kronor för att ens få loss det där ifrån. Förstår ni vad jag menar ? I slutändan är det du som influencer som betalar för att ett företag ska marknadsföra sig på era plattformar och det är ett stort NEJ. Dom där 50% rabatt dom lockar dig med blir ett stort minus när produkten ska in i landet. Dessutom är det många företag som anser att du som marknadsförare ska betala din egna fraktkostnad som kan kosta en del också. 

Ska du marknadsföra “göra reklam” på din plattform så ska du inte betala en krona någonstans. Tvärtom så ska du få betalt i arbetet du lägger ner för att genomföra marknadsföringen.

Vi som redan jobbar som influencers och hållit på med Samarbeten under en längre tid har stött på detta problem många gånger och lärt oss på vägen. Vi har också varit nya i branschen och drömt om att få ta emot ett paket med produkter att marknadsföra på våra kanaler. Samarbeten blir lite som ett pris på att man lyckats. Man gör såklart som man vill, men om man går på denna luring från företag så fastnar du i ett träsk som inte alls kommer gynna dina kanaler. 

Jag ser hellre 2 bra samarbeten under 1 år på bloggen än 40 stycken som jag själv måste betala för (vem jobbar gratis)?. När vi pratar om exempelvis det här med att få rabatt för att klicka hem en produkt att marknadsföra. Det är inte du som influencer som ska ha en rabatt “du ska ha pengar” och rabattkoderna ska med ett leende på läpparna delas ut till dina följare som enbart intresserar sig för ditt innehåll du publicerar. 

Du ska ha betalt för arbetstiden du lägger ner, antalet följare, räckvidd och en rad andra saker som jag kan skriva om i ett annat inlägg. Då ska jag guida er hur ni ska tänka exakt efter alla siffror. Företagen vill gärna komma billigt undan och utnyttjar därför ivriga influencers som accepterar nästintill vad som helst för att få ha marknadsföring på sina bloggar. Arbeta hellre hårdare, våga tacka nej till många samarbeten och se till att få kanalerna att växa så äkta och riktiga erbjudan kommer er väg. Ska även skriva inlägg om hur ni ska tänka när du jobbar på era kanaler. Många idag verkar tro det är lätt som en plätt eller att man kan snål åka på någon annan. Det krävs hårt arbete, strategier, pengar på tillbehör som kameror och redigeringsprogram samt tonvis med timmar på att lära sig, lära sig om SEO osv.. Här handlar det om att på egen hand grotta in sig i träsket av tusentals olika tillväga gång sätt, men allt arbete ligger på dig. Som sagt kommer skriva inlägg och pusha er lite i självkänslan att våga investera i tid. 

Angelica Tärnsby / Jellicas.se toppbloggare & lifestyle influencer från Sverige. Hej och välkomna till mitt krypin där jag får utlopp för min kreativitet. Mitt namn är Angelica Tärnsby och är idag 33 årig kvinna född och uppvuxen i vår vackra storstad Stockholm. Jag började blogga år 2005 och har sedan dess utvecklats enormt. Jag har gått från bångstyrig ungdom till en mogen influencer med många fina och framgångsrika samarbeten bakom mig. Jag har fått chansen att lära känna dom bästa inom branschen och skapa goda relationer till en rad företag (stora som små).

4 kommentarer

    • Ja alltså det är ju upp till varje person om man godtar ett erbjudande eller inte. Personligen tycker jag inte någon ska betala för att göra reklam åt något företag (stort eller litet) spelar ingen roll. Kram och lycka till

    • Jag håller med dig att det är så tråkigt att entreprenörer i branschen utnyttjar nya influencers som inte har koll på läget.
      Bra att uppmärksamma det för dom 😀 Ha en fortsatt fin dag

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.