TANKAR

Hur kan man påverka sin omgivning på rätt sätt med sociala medier?

Jag funderar rätt ofta på hur jag som influencer kan påverka mina läsare / följare på rätt sätt. Jag hade en period i mitt bloggande när åsikterna bubblade ur mig. Det var under den tiden som tom. politiker intresserade sig för mig och min eldsjäl och jag blev förtroende vald till utbildningsnämnden för socialdemokraterna där jag hade mitt brinnande intresse för just elevhälsan. Någonstans på vägen gick luften ur mig och det var skönt att få krypa in i min kreativa bubbla där jag mest inspirerade er med färgglada bilder, skönhet och mode. Det krävs inte någon tanke bakom såna inlägg, förutom den kreativa tanken. 

Men efter dom senaste månaderna när jag var väldigt aktiv i diverse grupper på Facebook fick jag se så otroligt mycket psykisk ohälsa på en nivå som är allt annat än okej. 3 kvinnor har hunnit ta sina liv och man börjar ifrågasätta både sig själv samt sin omgivning här på sociala medier vad vi gör för att förhindra, påverka eller inspirera dessa vilsna själar med. Som ni vet klev jag ur alla grupper då jag tror dom har motsatt effekt på människor som lider av psykisk ohälsa. Det blir lite som att hamna i en ormgrop där man skriker efter hjälp till höger och vänster, men glömmer lätt bort att folk ligger i grupperna för att ha dom som tidsfördriv under dagarna, inte för att dom söker vilsna själar att vägleda rätt. 

Vad sänder vi ut för budskap till våra medmänniskor egentligen och tar vi saken på allvar här bakom datorn? Jag tror inte det och jag tror vi tappat bort känslan att vilja påverka och inspirera på ett positivt sätt. Vi har blivit rätt egocentriska allihopa, vi ser vårat egna och blundar för andras. Vi bygger upp hierarki system där några få personer styr och ställer och andra följer. En farlig utveckling om ni frågar mig, då dessa system lockar fram bosstyperna som utnyttjar hierarkin och dom tystare typerna hamnar i skymundan. Detta kan man se rätt tydligt inne på exempelvis Facebook där så mycket psykisk ohälsa cirkulerar. En grupp personer styr över tusentals medlemmar. Dom har rätten att stänga ner, blockera, sprida information vidare mellan varandra, stänga av en live sändning om den inte passar dom i smaken. Jag har själv drivit min egna grupp (en liten sådan som idag är till för att sprida sin blogg). Men jag har upplevt denna pyramid av makt. Jag tänkte kanske inte så mycket där och då, men nu i efterhand så förstår jag varför facebooks plattform är så ohälsosam och skapar så mycket dåligt mående hos människor. Folk hamnar lätt i olika grupperingar där inne där dom starka styr och dom tysta hamnar i skuggan. 

Jag funderar väldigt mycket på hur vi ska kunna bryta denna onda cirkel på sociala medier och istället vägleda rätt, inspirera varandra utan att någon står över den andra. Jag tror välmående växer fram hos oss människor när vi möts på samma nivå, inte när en grupp människor måste stå 10 trappsteg nedanför och titta upp på eliten. 

Jag kommer spåna lite på vad jag vill göra av mina kanaler framöver. Mode, skönhet, event och liknande kommer självklart finnas kvar och vara min största kategori, men jag vill påverka på ett djupare sätt här inne. Jag vill inte vara i den där ytliga bubblan som inte gör något konkret mot andra människor. Jag vet att ni är många som tittar in här varje dag och det finns säkert någon man kan påverka på rätt sätt. Jag har en rätt lång historia bakom mig med motgångar som jag kan använda som drivkraft i att hjälpa andra. Jag får inte glömma bort hur stor skillnad jag en gång gjort på mina kanaler och vart det ledde till. bara för den sidan i mig legat vilandes betyder det inte att den inte är värd att väcka till liv igen. 

Kärlek, styrka och respekt till er alla, vi är alla lika värda.

Angelica Tärnsby / Jellicas.se toppbloggare & lifestyle influencer från Sverige. Hej och välkomna till mitt krypin där jag får utlopp för min kreativitet. Mitt namn är Angelica Tärnsby och är idag 33 årig kvinna född och uppvuxen i vår vackra storstad Stockholm. Jag började blogga år 2005 och har sedan dess utvecklats enormt. Jag har gått från bångstyrig ungdom till en mogen influencer med många fina och framgångsrika samarbeten bakom mig. Jag har fått chansen att lära känna dom bästa inom branschen och skapa goda relationer till en rad företag (stora som små).

13 kommentarer

  • Tack Angelica det betyder mycket när ni är med och påverkar 🧡
   Hoppas du får en FANTASTISK lördag vännen

 • Constansia

  YES YES YES 😁 äntligen börjar du komma tillbaka. Älskar den här sidan i dig Angelica. Ingen påverkar så som du gör. När du lägger tanken till så eldar du igång debatter som ingen annan. Den här frågan du ställer är oerhört viktig och du om någon kan lyfta den rätt 🌟💪

  Hoppas vi läsare kan väcka sidan till liv hos dig ♥️

  • wow tack vilken lördags pepp 😀
   Jag tror faktiskt denna fråga eller debatt eller vadfan man ska kalla de är otroligt viktigt att diskutera. Jag tror de är viktigt att se över vart den stora gruppen människor befinner sig och hur saker funkar just där. Jag kan göra de lilla jag kan här inne på min 100% egna plattform, men Facebook exempelvis är verkligen en dead zone i denna fråga. Plattformen skulle kunna vara fantastisk på alla sätt, men den utnyttjas på helt fel sätt och dom som driver FB behöver få ett wake up call hur deras plattform påverkar alla profiler som skapas.

   Samma sak på alla andra plattformar där människor går samman i grupperingar och påverkar varandra. Vet inte riktigt vad för plattformar det finns därute i jämförelse med FB, kanske finns många som påverkar på samma sätt.

   Haha nu spårade jag iväg. Men jag tror du förstår vad jag är ute efter. Tack för du tror på mig, betyder massor. Tillsammans däremot kan vi skapa den största skillnaden <3 Kram

 • Bella.w.

  *gör vågen* facebook är ett helvete på sociala medier för personer med psykisk ohälsa. vet många som påverkats så negativt av den plattformen och tappat fotfästet. jag är med i några grupper och ibland blir jag rädd för samhällets utveckling. vem som helst kan idag öppna en grupp och börja styra över människor och leka boss över människors yttrandefrihet. jag håller med dig att det är en oroväckande utveckling.

  • Intressant kommentar. Tack för svar och JA jag håller med dig det är ingen bra utveckling.
   Det finns ingen yttrandefrihet på det sättet kvar, inte på FB i alla fall. kram på dig

 • XXX

  dom där grupperna är bara skit har gått ur alla efter att jag klagat på en del lives där folk sitter skyhöga på medicinier eller narkotika och dom som administrerar grupperna inte gör något åt saken. Kan inte sitta och titta på. Du har rätt i texten när du säger att det finns för mycket psykisk ohälsa på facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.