Folk som förminskar och ser ner på psykisk ohälsa

Jag skulle vilja skriva av mig om människor med förvrängd syn på människor som lider av psykisk ohälsa. Såna som häver ur sig onödiga kommentarer för att förminska eller dumförklara personer som lider av diagnoser. I samband med den här författaren jag skrivit om rätt mycket på senaste tiden, fick jag en kommentar i ett nedlåtande syfte av henne som löd:Det här är något väldigt många människor gör när dom inte har några vettiga argument, att dom istället tar din diagnos och vänder mot dig, vilket är vidrigt om ni frågar mig. Jag är inte den personen som sitter dag ut och dag in och skyller på mina diagnoser. Tvärtom, jag är öppen med dom, skriver gärna för att andra ska känna sig mindre ensamma och pusha dom med samma diagnoser.

Trots min bipolära diagnos så har jag lyckats blogga i 14 år utan att ge upp. Jag har startat upp och driver mitt egna magasin, jag har skaffat barn trots riskerna att gå ner mig i förlossningsdepressioner osv. Trots mina diagnoser som konstant tröttar ut mig har jag hållit full fart, aldrig tillåtit mig att lägga mig på soffan och ge upp på livet. Självklart har jag haft tuffare perioder där jag behövt trappa ner på tempot och min inspiration svikit mig, men jag har alltid varit den tjejen som fortsatt framåt och försökt att visa andra i samma situation att allt går bara man vill.

Jag äter ingen medicin, utan har sett att bra rutiner, äta, sova, umgås med rätt människor som skänker positivitet istället för negativitet och att lära sig lyssna på kroppens signaler funkat minst lika bra för att hålla mig schack.

Nu vet jag inte om den här fossilen som försökt för minska mig med mina diagnoser har någon egen erfarenhet eller har människor i sitt liv som lider av någon form av psykisk ohälsa. Men jag blir riktigt arg på människor som förminskar andra människor pga. deras diagnoser. Jag tycker det sådan enormt stor brist på empati och sympati. Hade vi backat tiden flera år så hade jag haft förståelse för okunskapen, men idag känns det som vi är väldigt informerade om vad psykisk ohälsa är. Vi har tillgång till att söka information "om" vi inte känner att vi har tillräckligt med kött på benen. Varför är det så viktigt att vara påläst innan vi yttrar oss? För att det är så mycket mer komplext än vad vi tror.

Jag har inte valt att bli bipolär, jag har inte valt att ha stor risk för att gå ner mig i depressions perioder eller brassa upp i maniska. Jag lider även av PTSD komplex, något jag inte heller valt, utan det är tidigare situationer i livet som framkallat detta. Att förminska en människa som lider av psykisk ohälsa = för lite kunskap om ämnet.

Jag vet att många som sitter i min situation stöter på dom här dömande orden mellan varven - Du gömmer dig bakom diagnosen / du är lat / du vill inte vara normal / du vill ha uppmärksamhet osv. Så otroligt trött på alla dessa förutsatta meningar. Visst finns det kanske dom som hamnar bakom sina diagnoser en aning, men jag tror det mer handlar om att dom själva inte är tillräckligt pålästa eller lärt sig förstå sig själva och sin diagnos. För mig tog det en rätt lång tid att förstå hur jag funkade, vad som var reaktioner på diagnosen och vad som var normala reaktioner.

Sen är det viktigt att förstå att ingen är den andra lik, inte ens vi med samma diagnos. Bara för att jag lider av bipolär sjukdom, betyder det inte att jag fungerar som någon annan eller att den informationen man hittar om sjukdomen stämmer in 100% på just mig. Hade jag utgått från allt som står om bipolära personer på nätet hade jag aldrig haft familj och barn idag som ett exempel.

De exempelvis Birgitta gör när hon förminskar och nedvärderar, förstör mer än det hjälper. Det är såna här tankesätt som vi behöver bli kvitt. Det många inte förstår är att personer med diagnoser sitter på enormt stor potential inom många områden. Men dom blir överlappade av negativa attityder. Skulle folk våga öppna sina sinnen och lära sig, visa ett större intresse och förståelse, då hade även dom som ligger hemma sjukskrivna pga. sin psykiska ohälsa kunnat vara ute i samhället och gjort enormt stor nytta. Men så länge "Birgittor" finns så kommer de fortsätta se ut som det gör - Ett samhälle som är uppdelat - Dom normala VS dom onormala.

Lider du av någon psykisk ohälsa?
Stöter du ofta på den här typen av kränkningar?
Dela gärna med dig.

Gillar

Kommentarer

Anna Therese
Anna Therese,
Har själv stött på den här attityden, jag har depression och ångest samt social ångest. Har fått höra att jag är lat och otacksam. Många, än idag, tror stenhårt på att man inte är sjuk utan saknar disciplin typ, eller inte tror på Gud/är tillräckligt tacksam och allt annat de hittar på för att de inte fattar. Såååå frustrerande. Så man mår dåligt plus att man basically får skäll då för att det är ens eget fel... Suck.www.frugan-e.se
Jellicas
Jellicas,
JAG VET ❤️ du har så rätt i allt du skriver. Han själv stött på de här fördomarna allt för många gånger. Man måste någonstans lära sig att inte ta åt sig. Ingen känner dig bättre än du själv. Jag är en sjukt driven tjej, så lathet har inget med saken att göra. Dock kan jag tappa fotfästet och all ork mellan varven.

Du är fantastisk, glöm inte de ❤️
nouw.com/jellicas
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229