Treo beroende "10 treo om dagen"

Kom över ett inlägg där det diskuterades hej vilt om det här med att vara treo beroende. Rubriken löd - God bless treo. Det var Lady Dahmer som tagit upp problemet med sitt treo beroende som sedan bloggbevakning gjort ett inlägg om.

Något jag inte talat högt om i min blogg är b.la mitt egna treo beroende. Antar att jag skäms över att ha ett missbruk och inte riktigt vet hur jag skulle kunna förklara problemet utan att att låter "dumt" om ni förstår? Man behöver lida av någon form av missbruk själv för att förstå problematiken i att inte klara av att sluta. De som inte har detta problem skulle bara skaka på sina huvuden och säga: det är bara ta sig i kragen och sluta. Jag har varit treo beroende i 17 år, dricker ca 10 treo om dagen för att orka hålla mig på fötterna (2 treo varannan timme).

Det är så lätt att se ner på någon för man inte har samma problem. Man ser en annan människas problem som en "fis i rymden". Jag ser inte ner på mig själv. Däremot ser jag hela det här beroendet som väldigt sorgligt och tragiskt. I mitt fall började allt under mina tonår. Jag kastades mellan olika behandlingshem och led väldigt mycket av stress samt ångest. Stressen då precis som nu sätter sig alltid i mina axlar. Jag gick runt 24/7 med spänningshuvudvärk och värkande muskler. Jag har aldrig varit främmande från att ta en alvedon eller liknande om jag haft huvudvärk, och i tonåren blev det treo då jag tyckte den huvudvärkstabletten lindrade min värk mest. Jag vet inte om mitt öde sett annorlunda ut om jag hade haft en trygg uppväxt utan den här ångesten och stressen för hur mitt liv såg ut. Kanske hade jag inte varit stressad och haft en kropp som mått bättre. Jag var inte medveten i 17 års ålder om hur lätt det var att trilla dit och bli beroende av treo "i mitt fall". Jag såg det som väldig ofarligt, det var ju bara en huvudvärkstablett. Tror många beroenden startar så - Det är ju bara en cigarett, det är ju bara en alvedon, det är ju bara ett glas vin..

Man blir inte beroende över en natt, det krävs en lång tids användande innan man inser att man inte kan vara utan värktabletten. Och det tar även en lång tid "flera år", innan kroppen klarar av stora mängder. Jag förstod inte att jag var på väg att bli beroende, jag tyckte bara det var skönt att det fanns ett alternativ nära till hands när smärtan i huvudet och axlar blev så illa att jag inte kunde ställa mig upp ur sängen.

Mitt beroende har kostat mig pengar "sjukt mycket pengar", det har hämmat mig från att leva ett normalt liv. Jag måste alltid ha mitt rör treo med mig för att klara av att vistas i miljöer med mycket människor och hög volym. Jag skulle aldrig kunna åka utomlands ifall jag inte fick ha med mig mina treo, jag skulle aldrig kunna kliva upp ur sängen en morgon om jag inte fick ta mina treo, unna mig en trevlig kväll med vänner, göra något utanför hemmet. Det är egentligen ett levande helvete att vara beroende, oavsett vad man är beroende av.

Vissa människor glorifierar treo kan jag tycka, man rycker på axeln och ser inte allvaret i att ta en huvudvärkstablett. I mitt fall höll jag på stryka med i min första förlossning med Luan. Läkarna valde att snitta mig "vaket kejsarsnitt" trots att dom visste jag var treo drickare. Jag förlorade 3 liter blod på några sekunder och läkarna fick slå på stora larmknappen för att stoppa blödningen. Andra förlossningen fick jag inget vaket snitt, utan dom fick söva mig pga. riskerna. Anledningen är för att treo är blodförtunnande medicin. Råkar jag ut för en olycka så riskerar jag att förblöda.

På frågan om jag försökt sluta: Ja självklart, men jag har alltid trillat dit igen. Efter förlossningarna med båda mina pojkar höll jag upp under en lång tid, men avtändningen var så extrem. Många brukar säga att det blir bättre med tiden. I mitt fall var det som värst efter 6 veckor utan. Slutade med att jag drack en treo för att bli människa igen. Jag ströp intaget av treo rejält när jag var gravid. Hade många och långa diskussioner med barnmorskan som hela tiden sa - Det viktigaste är att du håller upp 4 veckor innan BF. Det var lättare sagt än gjort, även om mängden var minimal. Men tydligen räcker det med 1 enda treo en hel vecka innan förlossning då det tydligt finns kvar i kroppen så länge "det hade jag ingen aning om" utan fick veta det mitt under värkarbetet med andra sonen. Vet inte om sjukvården var så insatt i mitt beroende och tog det på allvar. Det var en läkare efter båda mina förlossningar som satte sig ner och berättade om alla risker. Jag förstod inte hur alla andra som haft med mig å göra under tiden inte givit mig samma information och varningar. Exempelvis de här med att jag inte på några som helst omständigheter fick ta ryggmärgsbedövningen - Ändå fick jag den vid första förlossningen som höll på sluta i ren katastrof. Kan skriva mer om detta i ett annat inlägg.

Jag har nog under många år inte insett allvaret i att vara treo beroende eftersom man inte blir personlighets förändrad som man kan bli på andra droger och alkohol. För mig är det som att dricka en kopp kaffe och ta en Ipren för huvudvärk - Samma effekt. Dock kan jag förstå nu efter 17 års användare att detta har styrt mitt liv otroligt mycket. Dessutom får man huvudvärk av treo användande. Det är kroppens sätt att säga Ta en treo, då den blivit beroende.

Har jag gett upp hoppet på att komma ur mitt beroende ? Nej självklart inte, jag vet att jag kommer klara det en vacker dag, även om det i dagsläget ser mörkt ut. Jag tror bara att jag behöver ta tag i många andra saker först för att kunna få lugn och harmoni i livet. Att sluta med treo under en utmattning med tonvis av stress och ångest känns som det mest korkade jag kan göra just nu, jag hade inte klarat 24 timmar. När jag successivt tar mig ur min utmattning så kommer jag verkligen försöka bli kvitt både treo och cigaretter. Mitt liv har varit en enda lång berg o dalbana, och jag har haft svårt att få fokusera på mitt välmående under tiden. Men jag har insett så mycket senaste året, och med den insikten så känner jag faktiskt enormt stort hopp för mitt framtida liv, även om jag får ta baby steps för att nå dit.

Lider ni av något missbruk? Jag har förstått att det är sjukt vanligt med b.la nässpray som många ser lika lindrigt på som treo. Berätta om ni känner igen er.

Gillar

Kommentarer

Miahacklin
Miahacklin,
Som vanligt, älskar art du e så öppen o ärlig o tar upp viktiga saker, även jobbiga❤ det e så viktigt att någon vågar ta upp bl a treoberoendet. Jag själv har ju använt droger, tog allt jag kunde få tag på men mest amfetamin o heroin/opioider. Har varit drogfri i 2 år 8 mån nu, så stolt😊 du har rätt i att ta en sak i taget, just nu e din utmattning viktigast, när du mår bättre kan du fundera på att sluta ta treo o röka. Imorgon e det måndag, din favoritdag, hoppas att du får en fin o bra kommande vecka. Kram på dig💕 nouw.com/miahacklin
Jellicas
Jellicas,
Tack älskade Mia ❤ jag älskar att jag kommit tillbaka till mitt öppna "jag" igen, känner att det ger mer effekt. Du är otroligt stark som klarat av att ta dig igenom dina beroenden, det är en styrka många saknar eller inte orkar plocka fram. Du ska vara otroligt stolt över dig själv ❤ Jaaa i morgon är det måndag igen, ny vecka nya utmaningar. Du känner mig vid det här laget ... tonvis med kärlek och kramar till dig, du är så underbar ❤
nouw.com/jellicas
Jessica Olofsson
Jessica Olofsson ,
Hej du beskriver det väldigt bra. Min mamma har varit beroende av just Treo och det höll på att kosta henne livet när hon fick blödande magsår efter lång och jag skulle säga trogen användning. Jag hoppas du finner ditt sätt att komma ifrån det.
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229