Våld i nära relationer / kvinnors utsatthet

Under gårdagen publicerade jag ett inlägg som administratör för gruppen Girlsquad där snart 84 tusen kvinnor & ickebinära samlats och delar med sig av sina liv, tankar och känslor. Inlägget riktar sig mot kvinnor som är och blivit utsatta för psykiskt samt fysiskt våld i nära relation. Historierna som många kvinnor delat med sig i och med inlägget är för mig skrämmande.

Tänkt att våld mot kvinnor i nära relationer är så pass vanligt, och i de flesta fall tar det flera år för kvinnorna att klara av att ta sig ur sin förövares järngrepp. Och oftast är det något dom behövt göra på egen hand, utan stöttning och hjälp från samhället. Vad beror de på?

Är vi inte tillräckligt informerade om hur vanlig denna typ av misshandel är? Är vi inte tillräckligt modiga att våga ingripa när något är fel? Vad tror ni det beror på?

Det som gör ont att läsa är hur många kvinnor som tagit sig kraft och mod till att lämna sin förövare, men trots att åren går blir som aldrig riktigt sig själva igen. Dom är påtagligt påverkade av psykiska/fysiska misshandeln dom utstått. Långtidssjukskrivningar, diagnosticerade, tappar tilliten - Listan kan göras lång.

En del berättar om dödshoten när dom velat lämna, om hoten att få sina liv förstörda, manipulationen som gör att dom inte vågar ta steget, om utmattningen efter flera års utsatthet som resulterar i att orken att ta sig ur inte räcker till. Många berättar om bristen på en social omgivning eftersom relationen isolerat dom år efter år, om tomhets känslan, känslan att vara värdelös och inte förtjäna kärlek och respekt.

Jag blir inte bara ledsen, utan mörkrädd att detta inte är ett problem som uppmärksammas DAGLIGEN. Enligt min åsikt borde fler män engagera sig i problemet. Män ser ofta upp till andra män och sällan kvinnor. Så om fler män hade ställt sig upp mot dessa ryggradslösa män som dag efter dag kommer hem till sina kvinnor och tar sig friheten att plocka bit för bit, tills det inte finns något kvar att leva för, hade gjort större skillnad.

Psykisk misshandel skadar den utsattes självkänsla och självtillit allvarligt. På sikt kommer den utsatta att tvivla på sitt omdöme och till och med sitt människovärde. Att förlora sitt jag är att bli bestulen på det viktigaste en människa har.

Psykisk misshandel skadar din hälsa allvarligt. Att leva under den stress det innebär att ha en vardag fylld med kränkningar och otrygghet orsakar en hälsofarlig stress. Det kan ge fysiska symtom som högt blodtryck, magsår, huvudvärk, muskelvärk, mag-tarmproblem. Det kan också orsaka psykisk ohälsa som depression, panikångest, sömnrubbingar, ätstörningar och självmordstankar.

Här under kan ni klicka er in på länkar som intresserar er. Alla är kopplade till våld i nära relationer och kan vara ett utmärkt sätt att ta reda på om du lever i en våldsam relation verbal, fysiskt eller psykiskt. Man måste lära sig att se varningstecken och sluta förminska saker som inte är okej.

Normaliseringsprocessen
Passiv-aggressiv
manipulation
The nice girl syndrome
Konkreta exempel
Separation ur misshandlarens perspektiv
Från offer till överlevare

Gillar

Kommentarer

MikkizLilja
MikkizLilja,
Jag har varit utsatt eller vad man säger. Är även med i gruppen men inte sett inlägget. Det är nog olika egentligen varför man stannar. Nå vidare bra svar har jag inte såhär i efterhand. nouw.com/mikkizlilja
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229